(0244) 591-598[email protected]

Solutii BELZONA pentru pompe

Eşti aici

Solutii BELZONA pentru pompe


Solutii BELZONA pentru pompe

Procesul de pompare al fluidelor si solidelor echivaleaza cu cu supunerea echipamentelor la o solicitare continua. Consecinta: aparitia proceselor de coroziune si ero- ziune pe componentele principale ale pompei precum rotorul, carcasa si arborele; Palele rotorului, inelele de uzura si carcasa trebuie monitorizate inainte ca acestea sa cauzeze probleme majore in functionarea si performanta pompei.

Initial, deteriorarea va conduce catre suprafete rugoase si poroase, cu urme de coroziune, ce vor creste frecarea si, implicit, vor scadea eifcienta sistemului si vor creste costurile de operare. Astfel, daca nu sunt abordate la timp, aceste probleme de eroziune-coroziune pot periclita integritatea componentelor, pentru ca in final intregul echipament sa cedeze.

Inlocuirea pare a fi solutia evidenta, dar de regula implica costuri ridicate si un timp de inlocuire ce poate ajunge la saptamani sau chiar luni. Lucrarile de reparatie la cald precum sudura sau acoperirea prin sudura pot induce o solicitare la caldura in echipament care poate crea proleme d coroziunea galvanica. Este important de subliniat, astfel, ca niciuna dintre solutii nu se va adresa problemei de baza. Din acest motiv, un numar tot mai mare de operatori de pompe se reorienteaza catre tehnologiile pe baza de polimeri cu tratare la rece pentru reparatia si protectia echipamentelor lor.

 

Durata de viata marita si reducerea costurilor

Sistemele Belzona ofera o modalitate simpla si cu costuri reduse pentru a reabilita la configuratia originala si a proteja componentele impotriva deteriorarii viitoare, iar in acelasi timp asigura o punere in functiune a echipamentului in termen de cateva zile. Rezultatele aplicarii vor conduce catre o pompa mai buna decat noua, prin o rezistenta marita la coroziune-eroziune si prin performanta imbunatatita.

Durata de viata marita si reducerea costurilor

Suprafetele  metalice aparent par a fi netede dar la o examinare in profunzime se va observa ca sunt relativ rugoase

 

Reparatie

Gama de produse Belzona include o selectie de sortimente tip pasta create pentru a oferi solutii de reparatii pentru o gama larga si variata de aplicatii.

Belzona 1111 (Super Metal) este asa numitul produs de top al gamei. Precum toate materialele Belzona pentru reparatii de pompe, acest produs compozit multiscop ofera o rezistenta excelenta la coroziune, se muleaza precis pe contururi si poate fi aplicat in straturi subtiri sau groase intr-o singura operatie.

Se fixeaza puternic pe orice substrat de metal si nu se contracta, dilata sau deformeaza in timpul procesului de intarire – un avantaj semnificativ fata de materialele compozite care contin compusi organici volatili. In multe cazuri in care substratul metalic a fost afectat de eroziune-coroziune severa, Belzona 1311 (Ceramic-R-Metal) este prima alegere pentru repararea zonelor de uzura precum si pentru refacerea exacta a dimensiunilor zonelor puternic erodate.

Pe langa o rezistenta excelenta la coroziune, acest material va reduce semnificativ ratele de eroziune, datorita proportiei ridicate de filter ceramice din compozitia sa.

In zonele care sufera de stricaciuni majore (ex. unde parti ale substratului au fost indepartate la impact), se poate construi un cadru de lucru care sa redea substratului rezistenta mecanica. Acest cadru se realizeaza dintr-o placuta / plasa metalica ce se fixeaza prin suruburi sau lipire. Reparatia se completeaza ulterior cu umplerea cadrului cu material Belzona pentru a reda profilul original.

 

Protectie

Pentru a obtine o protectie sigura si completa contra defectiunilor ulterioare, componentele trebuie acoperite cu o protectie. Pentru varietatea mare de conditii de lucru (produsele vehiculate, temperaturi, patrunderea solidelor) in care opereaza anumite pompe, Belzona ofera o gama larga de sisteme de protectii lichide, ce rezista la temperaturi de pana la 180°C si rezista de asemenea la o mare varietate de substante chimice.

Ca si materialele de reparatii Belzona, protectiile Belzona nu contin substante organice volatile (VOC), reducand astfel problemele de sanatate si siguranta in lucru precum si pe cele generate de pierderile de material prin evaporare care sunt de obicei asociate cu multe alte tehnologii de protectie. Mai mult, spre deosebire de alte tipuri de protectii care se aplica in strat gros, sistemul de protectii Belzona se aplica in strat subtire si nu creeaza nicio restrictie fluxului.

Materialul cel mai utilizat impreuna cu Belzona 1311 (Ceramic R-Meal) este Belzona 1321 (Ceramic S-Metal), o protectie durabila cu rezistenta excelenta la eroziune- coroziune in situatii de imersie continua la temperaturi de pana la 60°C.

Acolo unde sunt prezente chimicale agresive, protectia- bariera de inalta performanta Belzona 4311 (Magma CR1) este ideala pentru protejarea suprafetelor impotriva atacului chimic, in special acizi si alcali.

Alte sisteme de protectie Belzona au fost special create pentru a le conferi rezistenta la temperaturi extreme de inalte, rezistenta la acizi anorganici fierbinti, , rezistenta inalta la cavitatie si protectie impotriva particulelor abrazive.

Gama de protectii durabile este completata de Belzona 1341 (Supermetalglide), un sistem de acoperire de inalta performanta ce imbunatateste randamentul pompei. Datorita proprietatilor sale; ultra-neteda, auto-nivelanta si hidrofobica, precum si energiei scazute a suprafetei, s-a dovedit prin teste independente ca reduce turbulenta si tensiunea de suprafata. In acelasi timp, acoperirea va proteja componentele impotriva coroziunii viitoare, insemnand ca efectele imediate asupra performantei se vor mentine pentru o lunga perioada de timp, reducand consumul de putere si costurile de operare.

Pe langa beneficiile dovedite pe care produsul le ofera pentru pompele uzate, Belzona 1341 (Supermetalglide) este de asemenea utilizat de un numar mare de clienti pentru echipamentele noi, pentru a prelungi durata de viata si a economisi energia.

Este, de asemenea, o practica comuna de a proteja echipamentele noi cu Belzona 1341 (Supermetalglide) pentru a evita prelucrarile fine pe suprafete mari si timpul de lucru atunci cand constructia nu corespunde cu specificatiile originale de design in ceea ce priveste eficienta. Pentru detalii legate de performanta Belzona 1341 (Supermetalglide) pentru pompe noi, va rugam consultati informatiile prezentate mai jos:

   
be2a Efecte tipice de eroziune- coroziune
Reparatie cu aplicare de plasa | Aplicatia realizata Efecte tipice de eroziune- coroziune la rotorull unei pompe centrifuge de apa | Dupa reabilitarea si captusirea cu Belzona
Inspectia amanuntita pentru contaminarea cu sare Belzona 1341 (Supermetalglide)
Inspectia amanuntita pentru contaminarea cu sare (incluzand masurarea concentratiei de clor) asigura pregatirea optima a suprafetei Belzona 1341 (Supermetalglide) folosita de un producator original de echipamente ( OEM)
Solutii Belzona  

REZISTENTA LA UZURA

Durata de viata a 10 pompe de vacuum a fost marita de 6 ori

In urmatorul studiu de caz, o companie importanta de prelucrare a celulozei si hartiei era in cautarea unei solutii pentru a combate uzura severa la 10 pompe de vid Siemens pentru compresarea gazului (prin centrifugare lichid).

Pompele fusesera utilizate aproximativ 12 luni si au suferit pierderi semnificative ale performantei. Dupa demontarea uneia din pompe, a fost decoperit ca surplusul excesiv al procesului de functionare a cauzat eroziuni si coroziuni majore componentelor pompei iar tolerantele critice au fost pierdute.

 

Solutia Belzona

In ceea ce priveste rotorul, s-a decis a se utiliza Belzona 1311 (Ceramic R-Metal) si Belzona 1321 (Ceramic S- Metal) pentru a elimina atacul coroziv si a reduce semnificativ rata de eroziune. Pentru placa de ghidaj a rotorului , s-a folosit Belzona 1111(Super Metal) pentru reabilitare si apoi prelucrat pentru a reda tolerantele critice.

O inspectie interna a pompei dupa 13 luni de lucru a dovedit ca materialul Belzona era in conditie excelenta si inca oferea protectie completa pompei. Trebuie mentionat faptul ca nu au aparut schimbari in desfasurarea procesului, iar o pompa care nu a fost protejata a fost aproape distrusa in mai putin de 12 luni.

Toate cele 10 pompe din cadrul fabricii au fost reparate si protejate cu materialul Belzona si au ramas in lucru timp de aproximativ 6 ani pana cand a fost necesara inspectia generala.

Datorita solutiei Belzona, administratorul fabricii a putut evita in totalitate inlocuirea pompelor.

   
Masurarea palelor intacte ale pompei Masurarea palelor uzate
Masurarea palelor intacte ale pompei Masurarea palelor uzate
Rotorul inainte de aplicare Belzona 1311
Rotorul inainte de aplicare

Rotorul dupa aplicare cu sistemele Belzona 1311
(Ceramic R-Metal) si Belzona 1321 (Ceramic S-Metal)

Placa de ghidaj inainte de aplicatie Belzona 1111 (Super Metal)
Placa de ghidaj inainte de aplicatie Dupa aplicarea sistemului  Belzona 1111 (Super Metal)

 

GOING WITH THE FLOW

Mentinerea unui debit crescut cu pana la 9,5% si dupa 3 ani si jumatate de lucru.

Compania furnizoare de apa din acest exemplu a avut de- a face cu o problema de doua pompe puternic corodate , al caror randament a scazut drastic cu 11%. Pe langa eroziunea cauzata de cavitatie, coroziunea generala si bimetalica a cauzat scurgeri la inelele de uzura, care au contribuit la pierderea semnificativa a eficientei.

Pompa afectata de coroziune si cavitatie

Pompa afectata de coroziune si cavitatie

S-a decis reabilitarea scaunelor printr-o tehnica de formare, utilizand ringurile ca si sabloane. In prima faza, interiorul pompei din fonta a fost sablat cu grit pentru a se indeplini standardul cerut de pregatire a suprafetei iar ringurile au fost tratate cu agent de degajare pentru a putea fi ulterior indepartate. In faza urmatoare, Belzona 1111 (Super Metal) a fost gradual modelat pe zona pregatita a ringului.

Imediat apoi, rotorul pompei (incluzand ringurile eliberate), a fost coborat in pozitie si tot excesul de material Belzona imprastiat din dedesubtul suprafetelor construite a fost indepartat. Inaltimea si alinierea corecta a partii construite este asigurata de montarea si pozitionarea corecta a rulmentilor. Aceeasi tehnica a fost utilizata in acest caz pentru a repara si cealalta jumatate a carcasei. Dupa intarire, rotorul a fost indepartat si reparatia ajustata.

In final, pompa a fost captusita cu Belzona 1341 (Supermetalglide) pentru a preveni coroziunea si a incetini procesul de eroziune pe viitor. Rezultatul: Debitul pompei reparate este acum de 540l/sec, o crestere de peste 12% fata de pompa ce prezenta coroziune.

La 3 ani si jumatate dupa aplicatie, pompa a fost inspectata, iar debitul ei inca era de 530l/sec, avand o crestere de 9,5% fata de pompa ce prezenta coroziune.

     
Belzona 1341 (Supermetalglide) Reparatia completaReparatia completa Protectie in buna stareProtectie in buna stare dupa 3 1/2 ani
de functionare
   

 

Belzona 1341 (Supermetalglide) a aparut initial in 1989 ca raspuns la cererea pietei pentru o protectie a pompelor care sa creasca randamentul si durata de viata si in acelasi timp sa reduca nevoia unei mentenante de rutina.

In consecinta, s-a creat o protectie hidrofobica care impiedica coroziunea, incetineste eroziunea si imbunatateste curgerea – debitul fluidelor.

c1a

Belzona 1341 (Supermetalglide) este:

Simplu

  Versatil

Aplicare cu pensula sau airless;

Durata indelungata de functionare dupa mixare;

Se utilizeaza doar atat cat este necesar.

 

Timp de reacoperire de 24h;

Rezistent la temperaturi pana la 60°C.

Sigur   Eficient

Polimerizarea la temperatura mediului elimina riscul la incendii;

Prietenos cu mediul;

Acreditat pentru apa potabila;

Nu contine solventi.

 

Adeziune excelenta

Rezistenta mare la cavitatie;

Rezistenta chimica excelenta;

Proprietati anti abraziune bune;

Imbunatateste performantele hidrodinamice;

De 15 ori mai neted decat otelul inoxidabil lustruit.