(0244) 591-598[email protected]

Belzona SuperWrap II

Eşti aici

O noua generatie de sistem compozit de reparatii in conformitate cu standardele ISO24817 si ASME PCC-2

SCURT ISTORIC – Reparatii compozite si sisteme tip ‘wrap’

De mai bine de 6 decenii, Belzona furnizeaza sisteme de reparatii cu materiale compozite pentru partile metalice subtiate ori gaurite si de mai bine de 2 decenii, Industrial Cruman recomanda si aplica, in Romania, aceste solutii performante, in toate industriile.

Conceptul de utilizare al rasinilor polimerice in combinatie cu fibra de ranforsare a fost prima data incercat in anii ’50. La momentul prezent, reparatiile cu materiale compozite tip ‘wrap’ (infasurare) sunt folosite in industrii in toate colturile lumii.

Sistemele de reparatii compozite cu materiale Belzona au evoluat ‘in tandem’ cu cerintele industriilor, facandu-le extrem de versatile. Astfel, ele au fost adaptate pentru diversele conditii de mediu sau de operare ale echipamentelor, precum: temperaturi, presiuni, nivele de contaminare, tipuri de defecte etc., prin produsele cu formule special create si tehnologii dedicate.
In ultimul timp, proprietarii si operatorii au dezvoltat nevoia pentru masuri de control mai severe si asigurari privind reparatiile cu materiale compozite. O reparatie ar trebui sa fie o solutie proiectata si aliniata standardelor recunoscute ale industriilor si cu o durata de viata predefinita din proiectare. Raspunsul Belzona pentru aceasta cerinta a venit sub forma solutiei ‘SuperWrap’, introdusa in 2007.

Aliniata standardelor ISO si ASME, solutia Belzona SuperWrap a fost instalata in intreaga lume, in numeroase aplicatii, cu o rata de succes de 100%. Angajamentul continuu al Belzona catre inovatie a facut posibila aparitia solutiei SuperWrap II in 2014, un sistem de noua generatie, superior celui initial. Rasinile imbunatatite si o ranforsare unica pe baza de fibre permit sistemului sa fie mai usor de aplicat si sa ofere performante chiar mai bune in lucru decat predecesorul lui si alte sisteme alternative din piata.

Belzona SuperWrap II

CE INSEAMNA O TEHNOLOGIE DE REPARATIE CERTIFICATA

Sistemele de reparatii compozite certificate conform standardelor difera de alte sisteme de reparatie traditionale ne-certificate, bazandu-se, in special, pe: un material pre-calificat, un ‘design’ matematic predefinit si necesita o tehnica de aplicare validata. Aceste tehnologii au luat amploare si au obtinut acordul de folosinta in cadrul sectorului industrial dupa publicarea a doua standarde internationale in 2007. Acestea sunt:

ISO/TS 24817 – Reparatii compozite pentru sisteme de conducte – calificare, proiectare, instalare, testare si inspectie
ASME PCC-2 Articolul 4.1 – Sisteme de reparatii compozite ne-metalice pentru linii si sisteme de conducte: aplicatii cu risc inalt

Acestea mai sus mentionate guverneaza toate aspectele legate de reparatii compozite, de la precalificarea materialelor si sistemelor de reparatii, pana la proiectarea unei reparatii, specifica si adaptata pentru defectul conductei ce urmeaza a fi tratat. De asemenea, ele includ cerinta pentru instruirea aplicatorilor si validarea de catre producatorul sistemului compozit.

CE ESTE BELZONA SUPERWRAP II

Belzona SuperWrap II este o solutie de reparatie cu materiale compozite, cu intarire la RECE, proiectata special pentru a reface integritatea si a reda rezistenta structurilor metalice slabite sau gaurite. Desi dezvoltata pentru aplicatii pentru conducte si vase de proces, este de asemenea potrivita pentru sisteme presurizate si cu grad inalt de risc si se poate utiliza pentru zone de coturi, ‘teuri’ si alte forme geometrice complexe.

O combinatie unica de 100% rasina solida, banda de ranforsare din fibra de sticla si carbon si film de compresie asigura o reparatie rapida si simpla. Poate ramane in afara necesarului de intretinere pana la 20 de ani.

Belzona SuperWrap II este disponibil in 3 variante, fiind dezvoltat atat pentru aplicatii in zone cu climat mai cald sau mai rece, si rezista la temperaturi in lucru de pana la 150˚C si presiuni de pana la 250 bari.

CE ESTE BELZONA SUPERWRAP II

CE SPUN UTILIZATORII DESPRE SUPERWRAP II

Solutia Belzona SuperWrap II este preferata de industrii si folosita de companii internationale de renume precum: ExxonMobil, Kuwait Oil Company, Zeeland Refinery, Chevron, Renaissance Offshore, HESS – South Arne, Repsol, Petrobras etc.

Utilizatorii din intreaga lume marturisesc ca alegerea sistemului SuperWrap II in defavoarea solutiilor competitorilor i-a ajutat sa:

repare rapid si sa evite utilizarea lucrului la cald
‘Instalarea sistemului a durat 7 ore, cu inca 24 de ore pentru a permite intarirea, neperturband astfel operatiile pe platforma’ – Compania majoritara de petrol si gaze din Golful Mexic, USA

repare elemente cu forme complexe
‘6 reparatii au for realizate in 5 zile, incluzand sisteme de conducte de gaz cu geometrii complexe, precum coturi si ‘’teuri’’ . ‘ – FPSO, Norvegia

nu opreasca sistemul si sa mareasca durata de viata a conductei garantat cu cel putin 20 ani
Aveam nevoie de o reparatie certificata care sa prelungeasca durata de viata a conductei cu cel putin 20 ani, iar conducta nu putea fi oprita din functiune. Aceasta prezenta coroziune severa, “piting” si scurgeri adiacente. Solutia Belzona SuperWrap II s-a potrivit perfect pentru specificatiile proiectului. - Baraj de apa din Wales, UK

efectueze o reparatie fara riscuri de siguranta si intr-un mediu cu umiditate crescuta
Am reusit sa efectuam reparatii in locuri greu accesibile pe mai multe sectiuni de conducta imbatranite cu pierderi mari de grosimi de perete’ – Companie din industria de petrol si gaze, Romania

CE FACE BELZONA SUPERWRAP II SA FIE ‘SUPER’

Din relatarile lui Thomas Martin, Inginer tehnic Belzona:
Belzona a testat in mod extins sistemul SuperWrap II pentru defecte patrunse ale peretilor metalici, in mod frecvent atingand presiuni ce depasesc 120 bari (1,740 psi). Ceea ce face sa fie si mai impresionant este faptul ca “wrap”-urile pentru teste erau proiectate pentru o rezistenta la presiune de pana la 40 de bari (580 psi). Aceasta arata ca sistemul Belzona SuperWrap II depaseste cu mult asteptarile, luand in considerare toate elementele de siguranta.

INDUSTRII – Unde poate fi aplicat SuperWrap II

Industriile de Petrol, Gaze si Petrochimica sunt de departe cele ce utilizeaza cel mai des solutia SuperWrap II, fapt ilustrat si prin multitudinea de referinte si studii de caz de la aplicatiile Belzona din intreaga lume, pe care le avem disponibile.
La momentul actual, se constata a fi ‘trend’ in dezvoltare spre a fortifica liniile ‘imbatranite’ de conducte, pentru a le mari durata de viata, pana cand vor fi scoase din uz. Numarul de platforme ‘offshore’ cu varsta inaintata a crescut la nivel global si multe dintre acestea opereaza peste durata de viata pentru care au fost proiectate.
Practic, orice industrie ce utilizeaza echipamente sub presiune ori unde siguranta este critica, poate beneficia de solutia SuperWrap II. Au fost realizate aplicatii si in industria Apei si Apelor uzate, Energetica, cu potential de aplicatii si in alte industrii.

ZONE DE APLICATIE

- Pentru repararea structurilor metalice acolo unde integritatea structurala este compromisa.

Belzona SuperWrap II poate fi aplicat pentru a repara atat defecte interne, externe sau patrunse.
Zonele de aplicatie includ:

Linii drepte de conducte, supraterane si subterane
Sisteme de conducte, supraterane si subterane
Componente de conducte incluzand cotur, T-uri, reductii si flanse
Coloane montante, cosuri/facle
Reparatii pentru clampurile existente
Reparatii tip ‘petic’ pentru vase sub presiune si rezervoare, incluzand zona terminatiilor de acoperis, corpul principal, suporti, T-uri si orificii

Probleme rezolvate

Coroziunea/eroziunea externa
Coroziunea dinspre interior (acolo unde mediul intra in contact cu materialul Belzona)
Defectele de ‘piting’
Pereti metalici subtiati
Defecte de perete patruns
Sigilarea scurgerilor si neetanseitatilor
Defecte ale coturilor si ‘teurilor’, si alte elemente cu geometrii complexe
Sigilarea flanselor

REPARATIE SI NU INLOCUIRE

- Sistemul Belzona SuperWrap II este o solutie cu o durabilitate extinsa

Belzona SuperWrap II este un sistem compozit de reparatie proiectat, durabil si economic, ce este aliniat standardelor ASME PCC-2 si ISO 24817. Se potriveste perfect pentru reparatii de sisteme presurizate si unde siguranta este critica.

SISTEM VERSATIL

Belzona SuperWrap II este potrivit pentru reparatii de conducte si rezervoare, inclusiv cu geometrii complexe si poate repara defecte patrunse ale peretilor ori ranforsa peretii slabiti.

PERFORMANTA si DURABILATE

Aderenta ultra-inalta a sistemului SuperWrap II asigura integritatea reparatiei pe termen lung si maximizeaza performantele.
O reparatie cu sistemul SuperWrap II este o reparatie permanenta.

SELECTIA SISTEMULUI - 3 TIPURI DIFERITE DE RASINI DISPONIBILE PENTRU SISTEMUL BELZONA SUPERWRAP

Pentru diferite aplicatii si temperaturi de lucru

Pentru a asigura aplicabilitatea sistemelor in diferitele tipuri de clima si conditii de operare ale echipamentelor, au fost dezvoltate 3 tipuri de rasini ce pot intra in componenta sistemului SuperWrap:

Varianta de IARNA
Belzona 1981 poate fi aplicata si se poate intari la temperaturi ale mediului ambiant de 5 ˚C - 20 ˚C, si, odata intarita, poate rezista pana la o temperatura maxima de lucru de 60 ˚C

Varianta TROPICALA
Pentru aplicatii la temperaturi ambientale mai ridicate, Belzona 1982 este alegerea potrivita.
Aceasta se poate aplica la temperaturi ale mediului ambiant de 20 ˚C - 40 ˚C, si, odata intarita, rezista la o temperatura maxima de lucru de pana la 80 ˚C.

Varianta pentru TEMPERATURI INALTE
Pentru echipamentele ce opereaza la temperaturi inalte, de pana la 150 ˚C, rasina Belzona 1983 a fost special formulata. Ea poate fi aplicata la temperaturi ale mediului ambiant de 5 ˚C - 40 ˚C.

CARACTERISTICI ‘CHEIE’ PENTRU BELZONA SUPERWRAP II

Aplicatie Performanta ‘in service’
Potrivit pentru temperaturi de lucru de pana la 150 ˚C si presiuni de pana la 250 bari Coeficient de dilatatie termica apropiat de cel al otelului
Echipamentul poate fi repus in functiune in 24 de ore Valoare mare a Modulului Young (-38000MPa/5511440psi)
Refaceri pentru pierderi de grosime de perete de pana la 80% Raport Poisson scazut (0,26)
Rata simpla de amestec si usor de aplicat Adeziunea (la forfecare intre straturi), dupa 1000 ore in imersie de pana la 19MPa/2,748psi
Grosimea reparatiei nu depaseste 1/12 din diametrul conductei Teste independente si interne efectuate pe durate indelungate de timp

BENEFICII ‘CHEIE’

– De ce beneficiarii si contractorii prefera Belzona SuperWrap II

Belzona SuperWrap II a fost proiectat avand in vedere dorintele tocmai beneficiarilor si contractorilor: usor de aplicat, performante bune si o solutie pe termen lung.

2 in 1 – Repararea defectelor si refacerea integritatii
Defectele patrunse pot fi reparate prin lipirea unor placi metalice sub ‘wrap’ cu materialele Belzona. Majoritatea competitorilor refac doar grosimea de perete slabit. Altii competitori au nevoie sa achizitioneze materialele Belzona pentru a efectua lucrari unde exista defecte patrunse.

Instruire si suport tehnic
Punerea in opera a sistemului se realizeaza cu instruire completa pentru fiecare in parte din urmatorii: Aplicatori, Supervizori si Proiectanti.

Performanta
Belzona SuperWrap II este unul din cele mai rezistente si durabile sisteme compozite de reparatii de pe piata si devine mai rezistent cu cat sta mai mult ‘in-service’. Adeziunea sa creste dupa 1000 de ore in imersie. De asemenea, ramane intact dupa 1000 de ore la un test de presiune de 600 bari, iar la testul de distrugere, a manifestat pierderi prin scurgere inainte de distrugerea prin ruptura, ceea ce demonstreaza si mai mult proprietatile sale de rezistenta si siguranta. Adeziunea ultra-inalta a SuperWrap II la substratul metalic asigura o integritate pe termen lung a reparatiei si maximizeaza performantele, in mod special pentru cazurile cu defecte patrunse.

Succes si experienta
Aplicatiile cu Belzona SuperWrap au fost realizate cu o rata de 100% succes in intreaga lume. ‘0’ esecuri au fost raportate din teren. Acest fapt ofera beneficiarilor si operatorilor incredere si siguranta, stiind ca Belzona SuperWrap II este o solutie incercata si testata care trece testul durabilitatii.

Aplicatiile cu Belzona SuperWrap

ALTE APROBARI

Pe langa certificarile conform standardelor ISO si ASME, solutia Belzona SuperWrap II mai detine si alte certificate si atestari independente, precum mentionam:
ABS American Bureau of Shipping – Certificat de aprobare pentru proiectare si produs
Kuwait Oil Company – Aprobare pentru reparatii cu SuperWrap II
ExxonMobil Exploration and Production Malaysia – Specificatie pentru reparatia conductelor cu SuperWrap II
Bureau Veritas – Testarea sistemului Belzona SuperWrap II la temperaturi ridicate
Ovalway Hydraulic Engineering Ltd. – Test de presiune pentru Belzona SuperWrap II in petrol fierbinte

COMPONENTELE SISTEMULUI SUPERWRAP II – O solutie din 3 parti pentru coroziunea interna si externa

Rasina (Belzona 1981, 1982 sau 1983)

Sistem format din solide 100% ce consta intr-o baza tip epoxi fenol novolac si un solidifiant pe baza de amine ce ofera proprietati chimice remarcabile.

Banda de ranforsare (Belzona 9381)

Fibrele ‘hibrid’ de ranforsare pe baza de carbon si sticla combina proprietatile fizico-mecanice cu usurinta in aplicare.
Banda de ranforsare are rolul de a conferi rezistenta superioara reparatiei prin incorporarea acesteia in materialul polimeric.

Filmul de compresie (Belzona 9382)

Un film de compresie este utilizat pentru a consolida reparatia, asigurand o intra-adeziune exceptionala a ‘wrap’-ului.